Acil Çözüm Ekipleri İzmir’de 183 noktada çalışmalarını tamamladı
izmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in hizmet açısından geri kalmış bölgelerde fırsat eşitliği yaratmak amacıyla oluşturduğu Acil Çözüm Ekipleri, 2020 yılından bu yana İzmir’in değerli proje ve yatırımlarında faaliyet gösteriyor. Bugüne kadar 183 noktada çalışmalar tamamlandı; 111 noktada çalışmalar devam ediyor.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in göreve gelmesinin ardından kurulan Acil Durum Analiz Grupları, dezavantajlı mahallelerdeki sorunları hızla çözüyor. Strateji, keşif, planlama ve uygulama adımlarıyla ilerleyen ekipler, ihtiyaçları karşılamak için 11 büyükşehir ilçeyi sokak sokak adresliyor. 2020 yılından bu yana 183 noktada proje ve yatırımlarını tamamlayan gruplar, çalışmalarını 111 noktada sürdürüyor.
Acil Durum Analiz Gruplarının çalışmaları ile tamamlanan ve devam eden projelerden bazıları şunlardır:
FIRAT KREŞ YAŞAM PARKI
Buca Fırat Mahallesi’nde Büyükşehir Belediyesi’ne ait 30 bin metrekare alan üzerinde bulunan Fırat Fidanlığı, mahalle sakinlerinin görüşleri de dikkate alınarak Yaşayan Park’a dönüştürüldü. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, Fen İşleri Daire Başkanlığı, İnşaat Daire Başkanlığı ve belediye şirketleri İZDOĞA, İZBETON, İZSU ve İZENERJİ tarafından yapımı üstlenilen yaşam parkı, farklı kullanım alanlarına ev sahipliği yapıyor.
PEKER PARKI
Karabağlar’ın Peker Mahallesi’nde Acil Durum Analiz Ekipleri tarafından yapılan sosyolojik araştırmaların ardından bölge sakinlerinin beklentileri doğrultusunda Peker Park bölgeye kazandırıldı. Peker Mahallesi’nde yaklaşık 24 dönümlük alanda mesire alanı oluşturuldu. Şu anda parkta 300 öğrenci futbol antrenörleri tarafından eğitiliyor. Ayrıca çeşitli kültürel faaliyetler gerçekleştirilmektedir.
lale parkı
Konak’ın Lale, Yenidoğan, Küçükada ve Vezirağa mahallelerinde yürütülen saha çalışmasından sonra atıl durumda olan Lale Park, sosyal katılımla tamamen yenilendi. Ayrıca yaklaşık 7.300 metrekare alana 10 metre yüksekliğinde 250 metre uzunluğunda istinat duvarı yapıldı. Aileler için sosyal donatı ve dinlenme alanları oluşturuldu. Yürüyüş yolu, çocuk oyun setleri ve fitness ekipmanları yenilendi. Acil durum analizi kapsamında gerçekleştirilen ve açılışını Önder Tunç Soyer’in yaptığı parkta iftar yemeği ve şenlikler yapıldı. Parkın içine yapılan halı saha, amatör kulüplere destek amacıyla Gürçeşme Kaya Spor’a devredildi.
MAHALLESİ BOSTA
Ortak bir geleceğin oluşturulması ve kentte üretilen maliyetlerin gelecek nesillere aktarılması olarak tanımlanan sürdürülebilir kent politikalarının bir modülü olan mahalle bahçesinin ilk uygulaması Kadifekale’de hayata geçirildi. Kadifekale Mahalle Bahçesi Projesi kapsamında Kadifekale’de 4 mahallede yüz yüze görüşme yöntemi kullanılmıştır. 105 mahalle sakini ile görüşülmüştür. 95 parsel kullanıcısı tespit edildi. Üretim faaliyetleri devam etmektedir.
ULAŞIM VE ALTYAPI SORUNLARI ÇÖZÜLDÜ
Acil Durum Analiz Grubu çalışmaları kapsamında Karabağlar Bahriye Üçok Mahallesi ve Bayraklı Emek Mahallesi’nde İZSU yağmur suyu hattı döşendi. Bayraklı Gümüşpala Mahallesi’ne otobüs hattı konularak ulaşım kolaylaştı. Karabağlar Salih Omurtak Mahallesi otobüs durağı uzatılarak depremde hasar gören Eyüp Ensari Camii güçlendirildi. Mahallede asfalt ve parke taşı uygulamaları yapıldı. Konak Küçükada Mahallesi’nde bulunan Metin Oktay Parkı tamamen yenilendi. Buca ilçesinde 16 adet oyun parkı ve yeşil alan düzenlendi. Karabağlar Bahriye Üçok Mahallesi’ne meyve bahçesi ilave edilerek halı saha yapıldı.
111 NOKTADA DEVAM EDEN ÇALIŞMALAR
Karabağlar Abdi İpekçi Mahallesi’nde bölgenin ihtiyacı olan 3 katlı 32 derslikli Orhan Kemal İlköğretim Okulu’nun inşaatı devam ediyor. Konak Lale Mahallesi’nin ulaşım sorunu İZBAN istasyonu ile çözülüyor. Bornova Behçet Uz Mesire Alanı’nın C kısmı düzenleniyor. Karabağlar Limontepe Mahallesi’nde mesire alanı ve mahalle bahçesi inşaatı devam ediyor. Kadifekale’ye çocuk parkları ve sosyal donatı alanları kazandırılıyor.
EKİPLER SÜRECİN BAŞINDAN SONUNA KADAR NASIL ÇALIŞIR?
İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘in her departman ve firmasından temsilcilerin yer aldığı Acil Çözüm Ekibi oldukça kalabalık ve uzman bir kadroya sahiptir. Acil Durum Analiz Ekibi araştırma ve koordinasyon üyeleri, Strateji Geliştirme ve Koordinasyon Daire Başkanlığı’nda görev yapmaktadır. 11 kişiden oluşan Acil Çözüm Ekibi; Gidilecek mahallelerin belirlenmesi, mahallelerde saha çalışması yapılması, saha çalışmasında elde edilen verilerin kayıt altına alınması, nicel ve nitel veri analizlerinin yapılması, rapor yazılması, mahallede belirlenen sorunların nüfus yoğunluğuna göre etki alanlarının belirlenmesi ivedilikle çözülen çalışmalar kapsamında değerlendirilmek üzere teklif sunan Başkan Soyer, Acil Durum Analiz Ekip Koordinatörü ve Acil Durum Analiz Ekip Birimleri temsilcileri ile mahalle gezi planlaması yapmak, mahalle gezi rotaları oluşturmak, Lider Soyer’in 1999’da aldığı kararları listelemek. Acil Durum Analiz Grup Koordinatörü tarafından mahallede çözülmesi, çözülmesi ve çözülmemesi gereken birimlere iletilen sorunların sahaya intikal ettirilmesi ve takibinin yapılması. çalışma alanlarından elde edilen verilerle karşılaştırıldığında sınırlı sosyal olanaklara sahip mahalleleri kapsayacaktır.